Bell Ngasri ingat pelakon senior Mubarak Majid terdesak nak pinjam duit, ‘transfer’ RM1,000

AKIBAT berasa kasihan dan simpati dengan nasib rakan industri, Bell Ngasri akhirnya terpedaya dengan taktik sc4mmer yang menggunakan nombor telefon pelakon Mubarak Majid dalam menjalankan kegiatan itu.

Bell atau nama sebenarnya Nasrizal Ngasri, 41, berkata dia membuat pemindahan wang sebanyak RM1,000 tanpa berfikir panjang dengan niat membantu Mubarak yang dikatakan terk3san dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Ye betul saya terkena, masa tu saya WhatsApp dengan dia panjang lebar sebab nak tahu cerita sebenar.

“Saya ingatkan yang abang Mubarak sekarang memang perlukan duit sebab terk3san dengan PKP. Katanya dia nak bayar balik esok… sekarang saya baru sedar dah kena kencing (tipu).

“Lagipun dia bukan orang lain, kami dah lama kenal dan kami sedang buat job bersama.

Paparan skrin perbualan Bell dengan sc4mmer tersebut.

“Pada awalnya saya transfer RM1,000… kemudian orang tu minta lagi tapi saya tak sempat transfer saya cakap saya akan ke bank. Dia nak RM2,100 semua sekali,” katanya kepada mStar.

Ujar Bell, selang beberapa jam membuat transaksi berkenaan dia menerima pesanan daripada rakan artis lain yang hampir terpedaya dengan individu tidak bertanggungjawab itu.

Menurut Bell, pada awalnya dia berasa hairan apabila individu berkenaan meminta dia melakukan pemindahan atas nama seorang lelaki tidak dikenali, namun sc4mmer itu memaklumkan akaun tersebut adalah milik rakannya.

“Masa saya transfer saya memang check nama pemegang akaun tu nama orang India. Abang Mubarak (sc4mmer) kata tu akaun kawan dia sebab akaun dia kena sekat.

“Saya bagi je la, lepas tu kecoh dekat dalam group yang kawan-kawan lain pun terima pesanan WhatsApp yang sama,” ujarnya.

Saya ambil ni sebagai pengajaran sepatutnya selidik sebelum bagi dan membuat keputusan.

Selain Bell Ngasri, pelakon lain seperti Liza Abdullah, Lan Zailan dan Nadia Kasuma juga hampir diperdaya sc4mmer terbabit.

Pelakon filem 18 Puasa ini berkata, dia menjadikan kejadian ini sebagai pengajaran agar tidak mudah percaya kepada mana-mana individu terutamanya melibatkan soal wang ringgit.

“Saya ambil ni sebagai pengajaran, sepatutnya selidik sebelum bagi dan membuat keputusan. Saya akan buat laporan polis untuk pastikan orang ni diambil tindakan.

“Macam-macam penipuan boleh berlaku sekarang ni, ini benda yang baru dengan helah menggunakan data peribadi kawan kita sendiri,” ujarnya.

Mubarak Majid membuat laporan polis pada Rabu.
Terdahulu, aplikasi Whatsapps pelakon Mubarak Majid telah digodam oleh seorang lelaki dan digunakan untuk memperdaya rakan-rakan dalam senarai telefon bimbitnya.

Mubarak telah membuat laporan polis di Balai Polis Sri Gombak kira-kira pukul 5 petang, Rabu.

Isu sc4mmer ni rasanya bukan lagi satu perkara yang baru di negara kita, malah di seluruh dunia. Pihak berkuasa dan kerajaan pun dah keluarkan pelbagai nasihat dan panduan untuk mengelakkan diri dari menjadi mngsa sc4mmer. Walaupun kita dah berada di zaman serba canggih dan moden ini, namun masih ada lagi yang menjadi mngsa.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

sumber: mstar/http://trendingsangat.pw/

1 Comment on "Bell Ngasri ingat pelakon senior Mubarak Majid terdesak nak pinjam duit, ‘transfer’ RM1,000"

  1. tuju terus kebank orang yang punya akaun nomber akan terus dapat dikesan dan tangkap.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*